Intrebari frecvente - utile

 

1. Ce este geamul termopan?
2. Tipuri de profile folosite in realizarea tamplariei PVC si Aluminiu.
3. De ce tamplarie din Aluminiu?
4. De ce tamplarie din PVC?
5. Ce sunt peretii cortina / curtain walls?
6. Ce sunt fatadele ventilate din aluminiu compozit?
7. Ce este feroneria?
8. Condensul la tamplarie.
9. Principalele tipuri de sticla folosita in geamul termopan.
10. Capcane in achizitia tamplariei.

 

1. Ce este geamul termopan?

    

     Geamul termopan se obtine prin asamblarea a doua  sau chiar trei foi de geam,in general de grosime 4 mm, prin intermediul unei baghete din aluminiu umpluta cu silicagel. Distanta dintre foile de geam poate varia, functie de spatiul lasat in cercevea, de asemenea in spatiul dintre foile de sticla se poate  introduce un gaz inert pentru o izolare termica mai buna, cel mai des se foloseste Argon.

 

2. Tipuri de profile folosite in realizarea tamplariei PVC si Aluminiu.

Tamplarie PVC    

 

     In cazul tamplariei din PVC pe piata gasim profile intre 3 si 6 camere, numarul acestor camere fiind mai mare ofera o izolatie termica mai buna,  dar trebuie luat in calcul  latimea si grosimea profilului.

   

Tamplarie Aluminiu

Pe partea de aluminiu se diferentiaza esential din punct de vedere al izolarii termice, cu sau fara bariera termica.

     Profilele fara bariera termica sunt cu o camera, au un pret mai scazut, sunt usoare,  dar au un coeficient scazut de izolare termica deaceea este folosit la interior sau unde nu este necesara izolarea termica

     Profilele cu bariera termica sau cu ruperea puntii termice,  au  doua camere despartite de puntea termica realizata din poliamida, ce are rolul de a elimina conductivitatea termica a metalului. Sistemul de garnituri in 3 straturi precum si miezul din poliamida asigura un coeficient de izoalre termica, apropiat de cel al profilelor din PVC.

   

 

3. De ce tamplarie din aluminiu?

     Printre principalele avantaje oferite de tamplaria din alumuniu este durata de viata, pe masura trecerii timpului aluminiul se durifica, are o greutate redusa fata de PVC si Lemn stratificat, coeficientul de dilatare este foarte mic. Ponderea suprafetei vitrate, unde sunt diferente semnificative, pastrarea aspectului exterior pe o periada indelungata , se comporta excelent din punct de vedere al efectelor razelor solare asupra sa, este materialul recomandat pentru tamplariile de mari dimensiuni tinand cont de greutate si dilatare.

      Un alt avantaj este posibilitatea de a alege,  dintr-o gama variata de culori si texturi, chiar si bicolor, cu o rezistenta remarcabila in timp.

 

4. De ce tamplarie din PVC?

     Fata de celelalte sisteme de tamplarie, PVC-ul asigura cel mai bun coeficient de izolare termica si fonica precum si cea mai buna etanseitate la apa si vant. Deasemenea, PVC-ul alb are cel mai redus cost de achizitie comparativ cu celelalte sisteme de tamplarie. In cazul in care in ecuatia achizitiei intervine si culoarea, situatia se complica putin.

     Pentru ca pretul profilelor depinde de cantitatea de granule de PVC folosite in realizarea lui este evident ca un profil ieftin poate fi obtinut in condtitiile unor pereti mai subtiri sau al unor profile mai inguste. Aceste reduceri de materie prima se vor transfera direct asupra izolarii asigurate de tamplaria dumneavoastra. Un element important in obtinerea unei tamplarii de PVC durabile si cu o exploatare usoara este folosirea unei feronerii de calitate.

     De aceea va sfatuim ca atunci cand comparati doua oferte de tamplarie, sa luati in calcul toate aspectele.

     Nu ezitati sa cereti cat mai multe informatii, este dreptul dumneavoastra de client. De asemenea, de mare importanta este executarea montajului de catre personal calificat, cea mai buna tamplarie fiind lipsita de valoare daca este montata necorespunzator.

 

Unde nu se recomanda PVC?

     In tamplariile de dimensiuni mari unde pe langa fatul ca avem un coeficient de dilatare mare, pot sa apara probleme la imbinarea dintre toc si perete, intre toc si foaia mobila, chiar incovoieri de profile. La tamplariile de dimensiuni mari trebuie avuta in vedere si greutatea. Daca la aluminiu care este cel mai usor, sistemele de imbinare la colturi sunt mecanice, la PVC imbinarea este prin topire la cald dar armatura de otel nu poate fi sudata.

La usile exterioare pentru trafic intens, usi interioare

     Au dimensiuni mari şi ca atare, apar probleme datorită dilatărilor. Greutatea lor fiind, de asemenea, mare se pot ivi probleme atât la păstrarea formei geometrice dar şi la feronerie. În plus, traficul fiind intens, se produc tot felul de zgârieturi care în timp, strică aspectul uşilor.

La compartimentarile interioare  vitrate

     Dupa cum s-a vazut, alegerea variantei de material este destul de complicata, exista si cazuri aparte, de aceea va recomandam sfatul unui specialist.

 

 

5. Ce sunt peretii cortina / curtain walls?

 

    Sunt elemente speciale de fatada care imbraca structura de rezistenta, iar scheletul lor portant este suspendat de elementele structurale ale cladirii, este  un separator intre interiorul cladirii si mediul inconjurator. Este proiectat si realizat pentru a rezista, pe de o parte, infiltrarii vantului si apei, indoirilor si rasucirilor induse de vant sau cutremure - forte ce actioneaza direct asupra unei cladiri, cat si, pe de alta parte, fortelor de incarcare determinate de propria lui greutate.

                Avantajele sunt multiple, incepand de la un design fara limite pana la izolare termica si fonica.

     O fatada bine proiectata nu urmareste doar aspecte pur estetice, optimizeaza performanta cladirii pentru a obtine o iluminare eficienta, izolare termica si acustica, precum si o cat mai usoara intretinere in timp a cladirii.

 

6. Ce sunt fatadele ventilate din aluminiu compozit?

     Numite adesea si Bond, placile de aluminiu compozit constau intr-o placa de tip sandwich, compusa din doua placi de aluminiu intre care se afla un strat de material mineral sau artificial. Materialul de tip sandwich este rigid si foarte rezistent la socuri, lovituri si presiune, dovedind o rezistenta deosebita la incovoiere, turtire si flambaj.

                Cu aceste panouri, in urma prelucrarii lor, se poate imbraca o diversitate de constructii fiind un material usor si stabil,special creat pentru a oferi solutii combinanand culori speciale cu detalii surprinzatoare sau contururi inovatoare pentru suprafete. Din punct de vedere architectural limita fiind doar imaginatia in alegerea combinatiei de culori, texturi si forme.

 

 

7. Ce este feroneria?

      Feroneria este sistemul care asigura deschiderea de orice fel, batante sau oscilobatante, prin maner si sistemul de balamale, asigurand si etanseitate prin inchideri multipunct. Ca si clasare generala sunt impartite in doua clase: A - de fabricatie germana sau austriaca si B.  In principiu cea de clasa A au o culoare argintie. Recomandarea noastra este utilizarea clasei A.

 

8. Condensul la tamplarie.

 

     Ca si fenomen fizic este transformarea apei din vapori in lichid. Aerul poate absorbi o cantitate mai mare de apa cu cat temperatura este mai ridicata. Cand aerul nu mai poate absorbi apa (sub forma de vapori), spunem ca este saturat si are o umiditate relativa de 100%. De exemplu, cand aerul are 30 grade celsius si uniditate 100% are circa 30.3g/m3 apa. Sa presupunem ca un obiect din incapere (geamul) are 20 de grade celsius, aerul care este langa geam se raceste si surplusul de apa din aer se transforma in stare lichida, adica condens (la 20 de grade celsius si 100% umiditate avem 17.3g/m3 apa) Daca calculam la o camera de 20 mp avem 650g apa . Acest fenomen nu poate fi oprit decat daca crestem temperatura obiectelor, adica o izolare foarte buna sau scadem umiditatea din aer.

     De aceea la achizitionarea tamplariei optati pentru calitate, din punct de vedere al materialelor, executiei si montajului, obtinand o izolatie termica buna.

 

9. Principalele tipuri de sticla folosita in geamul termopan.

Clar – tranparenta, fiind si cea mai utilizata

Low-e – imbunatateste transferul termic

Reflexiv- cu reflexii argintii si cu o nuanta fina de chihlimbar (in culoarile clara, bronz, gri, verde si albastru inchis) si cu stralucirea albastra-argintie (in culorile clara, gri, verde si albastru inchis).

Duplex (antiefractie) este un geam stratificat, care se fabrica prin imbinarea plana a doua sau a mai multor foi de sticla.

Colorat in masa
- efectul colorat atat in interior cat si in exterior
- reflexia slaba a luminii
- protectia impotriva radiatiei solare prin absorbtia energiei solare.

Laminat
Securizat

Ornamentala

Fumuriu  Mat

 

10. Capcane in achizitia tamplariei.

     O  capcana des intalnita este oferita de tamplaria cu nume aparent nemtesc intarit de expresia tehnologie germana, dar in spatele carora se ascund profile produse in diverse tari asiatice la o calitate ce ridica semne de intrebare.

          Nu spune nimeni ca este absolut necesar sa achizitionati tamplarie cu profile cu adevarat nemtesti, dar ar fi totusi indicat sa cunoasteti care este tara de origine a profilelor, coeficientul termic, garantie, etc.. si vechimea societatii care executa lucrarea.

     Cand comparati pretul la doua oferte este indicat sa stiti detaliile fiecarei ofertei (ce profile optionale, provenienta feroneriei, a balamalelor, tipul deschiderii)

     Garantia oferita de producator este relevanta, ea are valoare doar daca peste un numar de ani acel producator mai exista pe piata pentru a va rezolva problemele aparute. In general cei cu preturi foarte mici si cu produse de proasta calitate incep sa dispara odata cu ei si garantia lucrarii.